Samfund

Julelejre giver børn og unge fra udsatte familier et tiltrængt pusterum

Maria Andreasen har været med på flere af Blå Kors Danmarks ferielejre og ved om nogen, hvor stor en betydning det har at få et afbræk i hverdagen.

Det kan mærkes hos børn og unge, som i forvejen er pressede derhjemme, når skoler og fritidstilbud lukker ned før tid. Det er derfor ekstra vigtigt at give børnene et pusterum, lyder det fra Blå Kors Danmark, som i år sender knap 100 børn og unge afsted på lejr i juleferien.

Skolerne er lukket ned før tid og undervisningen, og kontakten med vennerne foregår online. Det kan føles ekstra svært, hvis man er barn eller ung i familie, som er udfordret af for eksempel økonomi, sygdom eller misbrug. 

Det ved man hos den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark, der har mange års erfaring med at afholde ferielejre for børn og unge. Blandt andet i juleferien, som i forvejen er en svær tid i familierne.

Derfor er det ekstra vigtigt i år, at både børn og unge får et pusterum fra hverdagen, fortæller ferielejrchef Karen Klemmed Hviid:

“For mange børn er skolerne og klubtilbuddene et vigtigt pusterum og helle i hverdagen. De bliver lukket ned tidligere i år. Nogle kan måske tænke, at det er få dage, når det er fem dage, der er tale om, men det kan føles som virkelig lang tid for børnene og de unge, så det er særligt vigtigt, at vi i år får skabt et pusterum for dem på vores julelejre.”

Fællesskab og frirum 

For 21-årige Maria Andreasen har Blå Kors Danmarks ferielejre gjort en stor forskel. Marias far havde i mange år et misbrug og døde af en overdosis på hendes 13-års fødselsdag.

“Det var en hård følelse at have indeni. Men lejrene har været rigtig gode for mig. De har lært mig, at det er lige meget, hvad jeg siger, og hvad jeg gør, fordi jeg er god nok. Det har virkelig lært mig at elske mig selv på en måde, jeg aldrig har gjort før,” siger Maria.

Lejrene har været et godt afbræk for Maria, der både fremhæver fællesskabet og lederne, når hun skal fortælle om det gode ved lejrene.

”Det er altid fedt at komme på en lejr, hvor man ved, at alle de ledere, der er med, er med for børnenes og de unges skyld. De bruger tid i deres hverdag på at give os en oplevelse. Fordi de har lyst – ikke fordi de får noget.”

Maria var med på lejr første gang, da hun var 14 år. I dag er hun 21 og skal i år selv være frivillig på en af Blå Kors’ julelejre.

Stor interesse for julelejre

I år afholder Blå Kors Danmark i alt tre julelejre i Jylland, på Fyn og Sjælland, som finder sted i Ans ved Silkeborg, Tommerup og Hillerød i perioden fra den 27. til 30. december. 

Interessen for lejren har været stor, fortæller ferielejrchef Karen Klemmed Hviid:

“Vores lejre er blevet fyldt tidligt op. Julen er en særlig svær og sårbar tid. Der er mange forventninger. Det er ofte svært at være sammen i længere tid. Hvis man er i en sårbar og udsat position, kan der opstå mange konflikter i familien,” siger hun.

Lejrene arrangeres af frivillige voksne, som har forberedt et program fyldt med hygge og aktiviteter, så både børn og unge kan tage hjem med gode minder i bagagen.

Kommentarer