Livsstil og forbrug

Stort ja til 18-års grænse

Danmark er et af de få lande i Europa, hvor unge på 16 og 17 år kan købe alkohol som øl og alkosodvand i supermarkeder og kiosker. 

Hvis det står til et flertal af danskerne, skal det være slut. I en ny meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Blå Kors Danmark bakker knap 63 procent af danskerne op om, at aldersgrænsen for køb af alkohol skal hæves til 18 år.

Samme tendens gør sig gældende i en tilsvarende Epinion-måling, som Kræftens Bekæmpelse netop er udkommet med, hvor omkring 65 procent af danskerne ligeledes er fortalere for en højere aldersgrænse.

Forslaget om at hæve aldersgrænsen bliver også bakket op af blandt andet Lægeforeningen, De Samvirkende Købmænd, Coop og Alkohol & Samfund, så det er nu, at regeringen og resten af Folketinget skal handle, lyder opfordringen fra Blå Kors Danmark:

“Der er lige nu en gylden mulighed for at hæve aldersgrænsen, hvis politikerne vil lytte til det store kor af både almene danskere og organisationer. Vi ved, at tilgængelighed er helt afgørende, når det kommer til unges akoholforbrug, så en højere aldersgrænse kan blive første skridt mod en sundere alkoholkultur i Danmark”, siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark. 

Forhindre at unge føler sig presset

Blå Kors Danmark er en af de organisationer, som hjælper voksne danskere, der kæmper med alkoholmisbrug og tilbyder terapi til børn fra hjem med misbrugsproblemer. 

Her her man i flere år været fortaler for at skærpe lovgivningen for at forebygge alkoholproblemer og fremme en sundere alkoholkultur, hvor unge ikke føler sig presset til at drikke alkohol. En tidligere meningsmåling har vist, at over halvdelen af de unge føler sig presset til at drikke. 

“Det er tankevækkende set i lyset af, at danske unge drikker væsentlig mere end deres jævnaldrende i andre europæiske lande. Vi håber derfor, at politikerne vil være lydhøre over for forslaget om en højere aldersgrænse”, siger generalsekretær Christian Bjerre. 

Ifølge Den Europæiske Rusmiddelundersøgelse (ESPAD) fra 2020 er de danske unge begyndt at drikke mere og oftere end hidtil. I undersøgelsen svarer 40 procent af 9. klasse-eleverne, at de har drukket alkohol inden for den seneste måned.

I Danmark er det i dag tilladt for unge over 16 år at købe alkohol med en alkoholprocent under 16,5%, mens man skal være 18 år for at købe stærkere alkohol.

Kommentarer